Sisteme de supraveghere LPR pentru recunoasterea placutelor de inmatriculare

Sistemele de supraveghere cu LPR (recunoasterea placutelor de inmatriculare)

Recunoasterea placutelor de inmatriculare (LPR) a devenit mai raspandita si s-a transformat intr-o tehnologie populara, cu aplicatii variind de la controlul accesului la aplicarea legii. Intr-un sistem LPR, componenta cea mai importanta este camera, care trebuie sa indeplineasca diferite cerinte si sa fie instalata corespunzator pentru a asigura rezultate maxime pentru utilizatorului final.

Aceast articol va oferi o imagine de ansamblu de baza despre LPR si va raspunde la ceea ce trebuie sa stie utilizatorul despre o implementare LPR de succes, incluzand ce camera sa foloseasca, ce cerinte trebuie sa indeplineasca si cum trebuie instalata.

1. Aplicatii LPR

Din ce in ce mai mult, recunoasterea placutelor de inmatriculare – cunoscuta si ca recunoasterea automata a placutelor de inmatriculare (ALPR) sau recunoasterea automata a placutelor numerice (ANPR) – a obtinut o acceptare mai larga pe piata.

LPR functioneaza prin captarea imaginii unei placute de inmatriculare si transformarea acesteia in caractere numerice prin tehnologia de recunoastere a caracterului optic (OCR). Numarul placutei de inmatriculare poate fi folosit ca un identificator unic pentru a ajuta utilizatorul final in scopuri de securitate, gestionare si informatii utile in mediul de afaceri.

LPR poate fi utilizat in urmatoarele aplicatii: universitati – pentru a controla parcarea, baze militare – pentru a detecta ostile, parcari – pentru a controla fluxul, spalatorii de masini – pentru a forma o baza de date pentru a determina frecventa, administratia locala – pentru verificarea traficului si controlul accesului – pentru mai multe organizatii: guvernamentale, corporative si rezidentiale.

In primul rand, aplicatiile LPR includ controlul accesului, aplicarea si respectarea legii, parcarea si gestionarea traficului. Acestea sunt discutate mai detaliat dupa cum urmeaza.

• CONTROL ACCES

Controlul accesului se numara printre aplicatiile mai evidente, prin care un vehicul poate intra sau iesi dintr-un spatiu intr-o maniera mai putin frictonala. LPR se foloseste cel mai mult pentru controlul accesului la vehicule – adica atunci cand un vehicul este admis sau nu este admis intr-o parcare sau intr-o proprietate determinata de faptul ca placutele de inmatriculare a vehiculului sunt sau nu in lista permisa.

• RESPECTAREA LEGII

Dincolo de controlul accesului, aplicarea legii poate beneficia de LPR. Nu numai ca poate recunoaste placuta de inmatriculare, ajutand la identificarea vehiculelor neinregistrate sau chiar furate, dar poate si sa eticheteze autoturismele cu amenzi sau amenzi neplatite. In cazuri extreme, acesta poate chiar ajuta autoritatile sa urmareasca presupusi teroristi si infractori.

LPR se poate folosi, de asemenea, pentru a cauta vehicule furate, persoane cautate si soferi cu drept de a conduce suspendat.

• PARCARE MUNICIPALA

Gestionarea parcarii intr-un oras – mai ales unul care creste rapid, este o provocare, iar LPR poate fi util si in aceasta privinta. Verificarea manuala a permiselor, a timpului limitat si a parcarii temporare necesita timp pretios. Tehnologia ALPR simplifica punerea in aplicare a sistemului de parcari si imbunatateste eficienta generala, permitand politiei sa verifice rapid si usor daca parcarea a fost platita prin toate metodele de plata, vehiculele parcate ilegal si unde sa trimita membrii echipei lor.

• ADMINISTRAREA TRAFICULUI

Datele pe care sistemele LPR le genereaza pot oferi informatii pretioase oficialilor orasului pentru a gestiona si a imbunatati traficul. Datele colectate de sistemele LPR pot fi utilizate pentru planificarea urbana si gestionarea traficului prin analizarea volumului si circulatiei vehiculelor in jurul si in cadrul unui oras. Timpii de calatorie pot fi determinati prin potrivirea etichetelor dintr-un numar de locatii ale camerelor LPR pentru a intelege modelele de intarzieri si alerte privind volumul anormal sau incetiniri, ceea ce indica incidentele care trebuie abordate de personalul de siguranta publica.

• ALTE APLICATII

Alte aplicatii includ controlul la frontiere si monitorizarea tunelurilor. De asemenea, datele furnizate de LPR pot fi utilizate in scopuri de securitate si business intelligence. In monitorizarea vizitatorilor de cazinouri, LPR poate fi folosit pentru a verifica vizitatorii sau jucatorii interzisi. Supermarketurile pot utiliza LPR pentru a alerta personalul vizitatorilor care au nevoie de asistenta, de exemplu clienti cu handicap sau cu deficiente de vedere.

2. Camera: componenta cheie in LPR

Componentele dintr-un sistem LPR includ o camera de supraveghere, un motor LPR care ruleaza pe un procesor adecvat, un mediu de stocare, precum si alte elemente optionale precum relee IP si dispozitive de sunet.

Dintre acestea, camera este cea mai importanta componenta, insarcinata cu identificarea si citirea placilor intr-un mediu in aer liber, 24-7, pe tot parcursul anului. Ca atare, este nevoie de o camera robusta, de ultima generatie.

O camera obisnuita, ieftina, nu va fi de ajuns. Veti vedea demo-uri cu camere cu costuri reduse cu imagini cu banda unica lenta sau trafic oprit cu o lumina ambientala buna – dar sistemul trebuie sa functioneze 24 de ore din 24 cu toate calitatile placutelor. Camera ar trebui sa fie o camera dedicata LPR cu lentile gemene sau o camera CCTV de inalta calitate, care trebuie sa fie configurata corect.

Camerele utilizate in aplicatiile LPR – indiferent daca sunt dedicate LPR sau sunt camere de ultima generatie setate in mod special pentru recunoasterea placutelor de inmatriculare – trebuie sa indeplineasca diferite cerinte pentru a obtine rezultate maxime. Punctul cheie pe care trebuie sa-l luati in considerare este ca imaginea inregistrata de camera trebuie sa fie clara si suficient de precisa pentru ca procesul de recunoastere sa functioneze eficient.

3. Instalarea camerei in sistemele LPR

O instalare adecvata joaca un rol crucial in recunoasterea placutei de inmatriculare, deoarece calitatea instalarii determina performanta si eficacitatea sistemului. In timpul instalarii, modul de configurare corect al camerei este deosebit de important. Diferiti factori, cum ar fi pozitionarea camerei si unghiul in care este instalata, vor afecta calitatea imaginii capturate si, astfel, performanta procesului de recunoastere.

• DISTANTA

Distanta dintre vehicul si camera variaza intre locatii si cerintele utilizatorilor. O camera ALPR poate citi distante de pana la 35-40 metri, dar cu cat creste distanta de la care vrei sa poti citi o placuta, cu atat mai multe variabile pot intra in joc, cum ar fi masinile care formeaza o coada.

Ca regula generala, distanta de captare ar trebui sa fie de aproximativ trei ori inaltimea de montare a camerei. De exemplu, daca o camera este montata la 3 metri inaltime pentru a preveni vandalismul, atunci distanta de captare ar trebui sa fie de 9 metri sau putin mai mult.

• UNGHI

Unghiul la care se indreapta camera spre vehicul este, de asemenea, important. Utilizatorul trebuie sa tina cont de doua unghiuri: unghiul vertical dintre axa longitudinala a camerei si planul pe care se deplaseaza vehiculul si unghiul orizontal dintre axa longitudinala a camerei si axa longitudinala a vehiculului. Cu cat este mai mic unghiul, cu atat mai bine. Regula principala trebuie sa fie in limita a 30 de grade intre Pan si Tilt.

• POZITIE

Cand pozitionati camera langa o bariera, aceasta trebuie pozitionata in spatele acesteia, nu in fata ei. Vehiculul ar putea trece prin campul vizual inainte de oprire. Daca, din orice motiv, placuta este citita gresit, atunci nu se mai poate citi niciodata. Daca bariera se ridica, retineti ca bratul barierei ar putea optura placuta de inmatriculare a unui vehicul care se apropie.

In cazul in care camera nu poate fi pozitionata mai in spate, oferind mai mult timp de fluidizare a traficului, atunci pot fi incercate doua lucruri: utilizati doua camere care sa fie indreptate spre intrare pentru a acoperi unghiurile extreme si incercati sa gestionati traficul, prin utilizarea de speed bumpere si marcaje pe benzi. Uneori marcarea marginilor benzii cu vopsea alba sau galbena poate incuraja vehiculele sa se apropie de unghiul corect.

In concluzie, fiecare lucrare are obiective si cerinte diferite si este important ca instalatorul sa inteleaga pe deplin aceste cerinte atunci cand gandeste un sistem LPR. Ganditi-va cand vehiculele vor fi monitorizate si anticipati daca placutele de inmatriculare vor fi intotdeauna in acest camp vizual sau nu. Petreceti ceva timp in locatie observand vehiculele care trec pe acolo si inregistrati cateva imagini cu vehiculele care trec prin punctul de detectie pentru a intelege variabilitatea pozitionarii vehiculului. Luati in considerare viteza vehiculului si daca sunt necesare masuri de incetinire a traficului sau pentru a influenta pozitia lor in campul vizual.